Vortex Surfer — Skypusher (Album)

Door Pascal Heijlands.

‘Geduld is een schone zaak’ moet Vortex Surfer gedacht hebben. Nu het tienjarig (!) jubileum van de band wordt gevierd, leveren de Heerlenaren hun langverwachte debuutplaat af. En dat is er niet zomaar een! Het op de proef gestelde geduld wordt rijkelijk beloond: ‘Skypusher’ is hét debuut van een band in optima forma.

De afgelopen jaren was het wat stil rondom Vortex Surfer. Toch heeft het drietal niet stil gezeten. De heren hebben hun scala aan alternative rock-stijlen verrijkt, klinken volwassener en zijn klaargestoomd voor een opmars binnen de Limburgse muzieksector. Het is dan ook niet voor niets dat dit power-trio een finaleplek voor Nu Of Nooit in de wacht heeft gesleept.

Samen met producer Tommie ‘Tomster’ Bonajo hebben de heren de handen ineengeslagen om het debuut een live-feel mee te geven. Het album heeft een rijke productie, waarbij de rauwe dynamiek van de band centraal staat. Nergens gepolijst. Nergens gelikt. Het drietal knalt door je speaker, als van een podium.

Ook wordt de diversiteit van de band op ‘Skypusher’ goed vertegenwoordigd.
Noiserock, psychedelische én progressieve rock worden in diverse kleuren op het canvas gestreken, zonder af te wijken van een eigen geluid. Dat geluid kenmerkt zich door stuwende baslijnen en punctueel slagwerk, die het fundament bieden voor de (vooral) rauwe vocalen en gitaarriffs die vaak niet uit je hoofd te krijgen zijn. Denk daarbij aan invloeden van o.a. Motorpsycho, Sonic Youth en Porcupine Tree. Kortom: invloeden die de trommelvliezen van alternative rock liefhebbers strelen.

Het lied ‘Elephants’ — bij de voorronde van Nu Of Nooit bekroond als ‘Song van de avond’— is daar een goed voorbeeld van. Deze albumopener maakt de luisteraar vooral hongerig. De daaropvolgende composities (single ‘Choices’, ‘Skypusher’ en ‘Broken Trust’) weten die honger verder te stillen. Maar het is vooral het laatste deel van het album dat de rockersmaag vult.

Liedjes als ‘Broken Trust’ en ‘Dragonflies’ zitten ingenieus in elkaar en bieden alles waarvoor je naar een band als Vortex Surfer wilt luisteren. Het fenomenale slotstuk ‘Black Angels’ telt ruim twaalf minuten en mag wat mij betreft het magnum opus van de band genoemd worden.

Als we voor Vortex Surfer een puntje van kritiek mogen aantekenen, is dat voor de vocalen. Deze zijn in de rauwe stukken prima te behappen, maar klinken ‘clean’ soms wat geforceerd. Maar goed, laten we eerlijk zijn: we luisteren deze muziekstijl niet omdat we naarstig op zoek zijn naar een ontroerende ballad.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.