Twintig jaar hardcore ploeteren

Door Roel Peijs. Foto’s: René Bradwolff

Pioniers waren het. De heren van Born From Pain gaven de plaatselijke muziekscene (in de volksmond beter bekend als de Mijnstreek Oost Crew — MOC) vanaf 1997 een gezicht. De agressieve mix van hardcore en metal bracht de groep binnen no-time verder dan de provinciale grenzen en zette Heerlen binnen het genre minimaal net zo hard op de kaart als een band als Backfire! of Right Direction dat voor Maastricht deed.

De afgelopen twintig jaar gebeurde er nogal wat in de bezetting van Born From Pain. We hebben de wisselingen in formatie niet geteld, maar denken dat een band als Kiss minder verschillende gezichten gezien heeft. Google telt 16 verschillende leden in de band en dat zijn ze nog niet allemaal. Maakt dat wat uit? Voor de song-kwaliteit in ieder geval niet. De set bestaat van voor tot achter uit knallers en het geheel staat voor een dik uur prettig geweld. En de geloofwaardigheid dan? Is die niet aangetast? Credibility is immers nogal een zwaar wegend begrip in de hardcore-wereld. Allerminst. Huidig frontman Rob Franssen zwaait al sinds dag en dauw de scepter; in het verleden als bassist en sinds het vertrek van de originele vocalist Ché Snelting in 2007 al een behoorlijke poos als zanger. Franssen IS Born From Pain en bestuurt de wagon inmiddels dus al twee decennia over menig hobbelig zijspoor.

Maar laat het nou juist Snelting zijn die schittert in afwezigheid vanavond. In een celebratie van twintig jaar Born From Pain, waar ruimte is gemaakt om zoveel mogelijk ex-leden van de band een nummertje mee te laten spelen, had de vocale wisseling nou nét de meest interessante van de avond kunnen zijn. Waarom? Omdat een verschil in stem in het genre meer diversiteit kan brengen dan de wisseling van instrumentalist. Hoewel; het verschil in drum-skills is vanavond wel een paar keer duidelijk waarneembaar wanneer voormalige drummers Wouter Alers en Roy Moonen bijvoorbeeld van kruk wisselen. Participanten die vanavond verder o.a. hun opwachting maken zijn bijvoorbeeld gitarist Stefan van Neerven of drummer Roel Klomp, maar de snelle switch van plek gaat vaak zó snel dat het voor de toeschouwer bijna niet bij te houden is. Stabiele factoren zijn Franssen zelf en gitarist Servé Olieslagers, die inmiddels ook alweer enige tijd terug is op het oude nest.

Een degelijke hardcore-show met een vet scala aan beukwerk. Nummers als ‘Death and the city,’ ‘Rise or Die,’ ‘The New Hate’ en ‘Stop at Nothing’ vragen om een kolkende massa maar die blijft gedurende de hele gig toch een beetje uit. Voor een thuiswedstrijd verbaast ons dat enigszins. Aan de overtuigende performance is in ieder geval niets te wijten. Openen met ‘Final Nail’ en eindigen met het epische ‘When we were Kings,’ beiden afkomstig van het geprezen “Reclaiming the crown’, lijkt een vanzelfsprekende keuze. Dat de boel in dit sluitstuk (met name vocaal) volledig overstuurd uit de bocht vliegt is een mooie finale van de set. Met zoveel gastzangers die al hun agressie in vier minuten moeten proppen kun je eigenlijk ook niet anders verwachten. Het optreden van vanavond is het perfecte bewijs dat deze geoliede machine nog wel even door kan. We nemen de soms te lange speeches van de frontman dan maar even voor lief want dat is nou eenmaal een vast ingrediënt van een concert in deze muziekstijl. Als we het jubileum vergelijken met dat van vijf jaar geleden — ook in de Nieuwe Nor — zijn we vanavond wel iets minder onder de indruk. Gelukkig wordt dat vanavond meer dan gecompenseerd door die andere genre-pioniers uit de States.

Want Madball komt en overwint. Vanaf de eerste noot is de toon gezet en is het voor ondergetekende opnieuw duidelijk waarom dit zijn favoriete hardcore-band allertijden is. De songs van Madball zijn al sinds 1989 doorspekt met lompe gitaarriffs, energieke tempowisselingen en enorm catchy grooves, hetgeen de band onderscheidt van menig andere band binnen de stroming die over het algemeen nou niet bepaald uitblinkt in originaliteit. Old-school NYHC zoals die bedoeld wordt.

Frontman Freddy Cricien is opgeladen en ‘on fire’ maar krijgt het publiek maar met moeite op gang. Waarom niet? Joost mag het weten. Je schaamt je bijna voor je scene als hij voor de derde keer moet vragen of er wat beweging in de boel kan komen. De band benadrukt een paar keer haar dankbaarheid voor de regisseurs van vanavond en krijgt de handen gelukkig wel op elkaar als het respect voor Rob en Born From Pain benoemd wordt.

Het duurt uiteindelijk toch nog een handjevol nummers voordat men in Heerlen weet dat het okee is om toe te geven aan de gespierde stuiterbal en zijn gevolg. Het zal wel een generatie-dingetje zijn. Gitarist Brian ‘Mitts’ Daniels is er vanavond overigens niet meer bij. De kenmerkende kleerkast met petje besloot nog geen maand geleden om na jaren te stoppen met Madball. Jammer, maar muzikaal nog geen gemis. Althans, zo blijkt vanavond. Gelukkig hebben we bassist Hoya en Freddy zelf nog in huis.

‘Set it off,’ ‘Demonstrating my style,’’Hold it down,’ ‘Pride,’ ‘It’s my life;’ heel veel ademruimte is er niet. Voor niemand in de zaal maar ook zeker niet voor Cricien zelf, die zoals elke gig van de band onvermoeibaar lijkt en terecht vraagt of de rookmachine vanavond uit mag blijven. Springen, boksen, rennen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan: Herman van Veen zou zich omdraaien in de pit. Stiekem zijn we hiervoor gekomen.

De frontman heeft duidelijk een stuk minder te melden dan zijn voorganger van vanavond en dat houdt de vaart erin. Misschien dubbel om het te blijven benoemen, maar het is met name de energie die aanstekelijk werkt. Stilstaan is dus echt geen optie en wat zijn we dan ook blij dat Heerlen uiteindelijk toch overstag ging vanavond. In een uitverkocht huis. Dat vraagt om méér hardcore-giganten in de Nieuwe Nor. Want of de mensen nou gekomen zijn voor het jubileum-feestje van hun muzikale stadsgenoten, het nieuwe lokale talent dat de party mocht openen, pure nostalgie óf de grootheden uit New York: het was gezellig als vanouds. Heel even waren we met z’n allen terug in café Smileys te Brunssum. Of de Oefenbunker. Daar waar het allemaal begon.