Ton Engels — Herfstkampioen (Album)

Tekst: Henk Hover

De maestro flikt het weer. Op het gebied van songwriting doet hij menigeen wat voor. In Limburg vindt hij weinig gelijken en hij zit er niet mee om die kennis te delen. Als docent songwriting aan de rockacademie in Tilburg zat de hele Nederlandse popscene inmiddels bij hem in de schoolbanken. Over wie het gaat? over Ton Engels natuurlijk. Vanuit zijn studio in Kepel ( Panningen ) bouwt hij gestaag aan een oerdegelijke muziek carrière. Eigengereid, eigenzinnig, eigenwijs in ieder geval op zijn eigen manier. Met een duidelijk beeld voor ogen smeedt hij zijn liedjes op ambachtelijke wijze. Hij gaat nooit voor de makkelijke weg rechtdoor, nee elk nummer heeft wel weer een onverwachte wending, is het niet in de melodie of in de akkoordprogressie, dan is het wel in de tekst. Geen flauwe en gedwongen rijmpjes, maar doorwrochte en gepolijste poëtische werkjes vol humor.

Ton heeft een aantal muzikale identiteiten die allemaal voldoen aan bovengenoemde omschrijving. Zijn band Blowbeat, opgericht in 1982, is zijn eerste Engelstalige rockdochter. De andere Engelstalige spruit is Mr. Inglish waarin het gevoeligere repertoire is ondergebracht. Onder zijn eigen naam is hij de geletruidrager van de Limburgstalige singer-songwritermuziek.

Het album Herfstkampioen is na zeven jaar de opvolger van het ‘Alles in de grip’ uit 2010. Het aantal Limburgstalige CD’s van Ton komt daarmee op zeven. Het album telt 12 songs waarvan er twee al eerder via de digitale platforms verschenen. Alle verwachtingen worden na 10 jaar wachten ingelost en waargemaakt. Tekstueel en muzikaal laat de meester zien hoe het moet en dat levert een zeer prettig beluisterbaar kwaliteitsalbum op.

Alle opnames zijn gemaakt in Tons eigen Vulcano-studio, gevestigd in een voormalige champignonkwekerij in Panningen. Slagwerker Arthur Luijten en Bassist Eric Coenen zijn de muzikale ruggengraat op 11 songs.

Herfstkampioen opent met de catchy popsong ‘Okay okay Tattoo’, gevolgd door het dromerige en beschouwende ‘Ze zeet’, over ouder worden. Over de waanzin van het huidige tijdsgewricht gaat het pompende ‘Angers’. Over afscheid nemen en het plotseling verliezen van een dierbare vriend gaan de nummers ‘d’n Erste kersmis’ en ‘Weg’, twee prachtig ambachtelijke maar vooral ook weemoedig gevoelige popliedjes. Op het middendeel van de plaat staan ‘Kamiel’, ‘Makt niks oet’, ‘Tom Dumoulin’ en ‘Hallo Veurjaor’. Songs met veel humor zonder ook maar ergens flauw te worden in een zeer prettige muzikale verpakking. In ‘Einde bericht’ verenigt Engels drie schijnbaar onverenigbare thema’s ‘Sleetse relaties’, ‘De tuin’ en ‘Jehova’s getuigen’ in één liedje. De Cd sluit of met de meezinger ( jawel je leest het goed) ‘Dezen aovend’ een ode aan de mooie momenten samen die het koesteren meer dan waard zijn.

Hebben we dan alle liedjes van ‘Herfstkampioen’ gehad? Nee, we missen er nog één, het lied ‘Canada’. Daarover zometeen meer. In de elf hierboven genoemde liedjes doet Ton Engels wat we van Ton Engels mogen verwachten. De Kepelse liedjessmid vervult de hooggespannen verwachtingen met verve. Hij laat zien hoog je de lat kan leggen zeker ook als het om Limburgstalige muziek gaat.
 Herfstkampioen is twee weken mijn CD-speler niet uit geweest, het is een mooie afgewogen en afwisselende plaat. Wellicht de beste Limburgstalige productie van 2017, in ieder geval één van de.

Dan nog even over ‘Canada’. Na de allereerste keer beluisteren mijn absolute favoriet van Herfstkampioen. In een vrolijk bossanova-achtig ritme beschrijf Engels een autorit naar de kust, terwijl de muziek van de Canadese Joni Mitchel uit de speakers van de autoradio klinkt. Prachtige zinnen als ‘ich zoe van dich waal ein krat kènne drinke en dan nog rechop op de fiets nao hoes’, verwijzingen naar bassist Jaco Pastorius, niet alleen in de tekst maar ook in het uitmuntende basspel van Eric Coenen, schilderen samen een zeer treffende en meeslepende roadsong waarin Ton Engels zich de vraag stelt hoe het toch kan dat er zoveel uitmuntende songwriters, bands en performers uit Canada komen. (uitzonderingen als JB daargelaten natuurlijk).

Voor iedereen die het idee heeft dat Limburgstalige muziek alleen maar draait om polonaise, feest en hoempapa is Herfstkampioen van Ton Engels een verplichte luisteroefening. Je vindt de plaat gewoon op Spotify. En als je dan toch bezig bent luister dan ook eens even naar de rest van zijn omvangrijke oeuvre (onder andere Alles In De Grip, Welkom Bej De Minse en Wies Merge staan op het streamingplatform). En als je dan tóch bezig bent check dan ook even de instrumentale gitaarversies van de Scott Joplin ragtimecomposities die Ton in 1977(!) in Londen opnam.

Luister hier naar het uitgebreide gesprek dat Henk Hover had met Ton over Herfstkampioen.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.