Statesmen is nu wel klaar met zoeken

Door Tom Janssen. Foto’s: Maan Limburg.

Wanneer er geschreven wordt over popmuziek — zoals ZEF dat doet — gaat het vaak over genres. Metal, hiphop, indie, rock, singer-songwriter, you name it. Maar hoe noemen we muziek die zo gemaakt lijkt voor de radio? Muziek die je na één keer luisteren al niet meer uit je hoofd krijgt? Noemen we dat dan poppy popmuziek? Radiopop? Poprock? Hoe het ook zij; Statesmen is misschien wel dé popband bij uitstek in Limburg.

V.l.n.r.: Jerôme Lenders, Stan Smeets, Maarten Hoekstra en Bram Peters.

De sound van finalist van Nu of Nooit 2015 is immers gelikt, catchy en dansbaar. Onder de op het eerste oog dunne oppervlakte schuilt echter degelijk muzikaal vakmanschap, uit de handen van vier heren die deze band serieus nemen. Overigens nemen ook anderen Statesmen aux serieux; platenlabel Innercore bijvoorbeeld, dat de groep contracteerde, en, recent, de jury van de Grote Prijs van Nederland, die de band selecteerde voor de voorrondes.

Die selectie was overigens het eerste teken van leven te midden van een stille periode, die volgde op juist een hectisch hoofdstuk uit het nog zo korte bestaan van de band. In 2016 speelde Statesmen door heel het land; de band was één van de meest geboekte acts van Popronde in dat jaar. Tel daar de talloze optredens in zaaltjes, kroegen en festivals bij op en je komt al gauw tot de conclusie dat Statesmen het wel érg druk heeft gehad.

“Ik heb het afgelopen jaar de mensen in de band meer gezien dan mijn familie”, vat zanger/gitarist Stan Smeets die periode samen, terwijl hij samen met zijn bandgenoten aan de keukentafel in zijn ouderlijk huis in Echt zit. “Je leert elkaar wel echt kennen zo. Maar we hebben dus ook geen enkel moment rust gehad om eens te na te denken over wat de volgende stap zou zijn.”

Geen wonder dat de band gas heeft teruggenomen de afgelopen maanden. Statesmen heeft daarentegen niet volledig stilgezeten. Ambitieus als ze zijn, hebben de vier bandleden — Stan Smeets, Jerôme Lenders, Bram Peters en nieuwkomer Maarten Hoekstra — gezamenlijk een doel uitgezet voor 2018. Het belangrijkste piketpaaltje op de route het nieuwe jaar in? Een eigen plaat. Want daar is Statesmen onderhand wel bijna klaar voor, vinden de mannen nu zelf ook.

“Aan het einde van dit jaar willen we een begin maken met opnames”, verklapt Stan “We zitten nu nog in middenin de zoektocht naar het geluid dat we willen laten horen. Het liedje blijft centraal staan; dat is belangrijk voor mij. Maar hoe dat terug gaat komen in onze sound, weten we nog niet precies.” Drummer Bram Peters luistert aandachtig naar zijn bandmaatje. “We zoeken inderdaad nog naar onszelf”, bevestigt hij. “We denken nu heel bewust na, liedje voor liedje, over hoe we als band willen zijn en hoe dat straks op een EP zal klinken. Maar we zitten tegelijkertijd ook wel in de fase dat we onszelf moeten dwingen een eind te maken aan die zoektocht.”

Wie dacht dat het ‘concept-Statesmen’ al in beton was gegoten, komt dus bedrogen uit. “We willen ook iets anders proberen dan alleen gelikt en nog eens gelikt”, benadrukt gitarist Jerôme Lenders. “Ik zou het bijvoorbeeld ook vet vinden om wat meer rauwere dingen in onze muziek te verwerken. Ik wil iets meer kunnen vlammen.”

Voor bassist Maarten Hoekstra — de enige niet-Limburger in de band — duurt de zoektocht naar de definitieve sound van Statesmen, een stuk minder lang. De uit Harderwijk afkomstige muzikant sloot aan het begin van de herfst pas aan bij de band. Hij kijkt dan ook met een frisse blik naar Statesmen. “Ik denk dat we dat geluid per nummer ontwikkelen”, stelt hij. “We hebben gewoon al heel wat vette nummers klaar liggen en als we daar samen aan werken, komt die sound vanzelf.”

Het was de catchy vibe van de song ‘Physical’ (het allereerste échte Statesmen-liedje) dat hem enthousiast maakte over de band, zo vertelt Maarten. “Ik vond dat echt een heel gave track. Ik heb altijd wel van zo’n poppy vibe gehouden. Vroeger luisterde ik bijvoorbeeld naar een band als Fall Out Boy. Daar lijkt Statesmen natuurlijk niet op, maar die poppy edge komt vrijwel altijd terug in de muziek die ik maak.”

Hoekstra is de opvolger van Jesse Hanssen, die eerder de band verliet. De stress van het drukke jaar 2016 was mede debet aan dat vertrek. “Het combineren van bijvoorbeeld live optreden tijdens Popronde — en we hebben écht veel shows gedaan — met andere dingen in het leven, zoals studie en thuis, lukte haast niet. Voor Jesse werkte dat sowieso niet meer. Bovendien wilde hij ook nog andere muziek kunnen maken, naast Statesmen”, vertelt Stan.

Om een nieuwe bassist te vinden, werden er audities uitgeschreven. “Daar houd ik dus echt niet van”, biecht Hoekstra eerlijk op, terwijl de rest in de lach schiet. “Maar goed, ik had ‘Physical’ dus al gehoord, zat zelf zonder band en dacht: laat ik het toch maar doen. En uiteindelijk bleek ik het heel chill te vinden om met deze jongens te spelen. We deden wat shows samen en die gingen ook heel lekker. En voor dat ik het wist zat ik officieel in Statesmen.”

Waar de band nu zoekende is naar een sound die op plaat gezet kan worden, was in 2015 — het jaar van oprichting — meteen duidelijk waar de groep heen wilde. “Ik denk dat we allemaal de liefde voor pure popmuziek met elkaar delen”, zegt Jerôme. “Dus toen we op de Rockacademie (waar Jerôme, Stan en Bram elkaar leerden kennen. TJ) voor het eerst samen gingen zitten en Stan ‘Physical’ liet horen — een liedje dat ‘ie op de plank had liggen — klikte het meteen.” Bram breekt in: “Niet dat we elkaar nog niet kenden, maar ik wist bijvoorbeeld toen niet dat Stan zoveel met pop deed. Ik kende hem als zanger en gitarist van een best stevige rockband. Maar toen ik dat nummer hoorde, dacht ik wel: Oké, dit is interessant!” En toen de track ook nog eens samen provisorisch werd ingespeeld, was het helemaal duidelijk: Dit collectief zou samen verder gaan. “Ik was direct enthousiast”, herinnert songsmid Stan zich. “Dit was zoals ik wilde dat het liedje zou klinken.”

Zo duidelijk is Statesmen nu nog niet over de muzikale richting. Dát de band met iets nieuws gaat komen, dat staat onomwonden vast. Dus voor alle speculanten die dachten dat Statesmen geen blijvertje zou zijn: Think again. “Er komen mooie dingen aan, dat weet ik zeker”, zegt Maarten vol vertrouwen. “Maar we gaan gewoon niks forceren”, vult Bram aan. “Zodra we er klaar voor zijn, zullen we er staan.”

Net zoals de heren dat twee jaar geleden uit het ogenschijnlijke niets ook al deden. Want het tweede optreden ooit van Statesmen — in de voorronde van Nu of Nooit 2015 — leverde direct een finaleplaats op. En, als Storksky er niet was geweest, had de band ook nog eens die eindstrijd gewonnen. Tenminste, dat vonden veel aanwezigen na afloop. Ondanks dat Statesmen uiteindelijk niet op Pinkpop mocht spelen, kijken de Limburgers vol tevredenheid terug op hun deelname aan de provinciale popcontest; hun feitelijke lancering. “Nu of Nooit heeft ons zoveel gebracht”, zegt Jerôme. “Hadden we niet meegedaan, dan was het de afgelopen twee jaar echt niet zo snel gegaan als nu. Dan hadden we geen label, dan hadden we geen management en dan hadden we niet zoveel optredens kunnen doen.”

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.