Saga zou nog tien jaar meekunnen

Door Michel Scheijen. Foto’s: Hen Metsemakers.

Na veertig dienstjaren vindt de symfonische rockband Saga het welletjes. Met The Final Chapter Tour krijgen de fans de gelegenheid om hun favoriete band te mogen uitzwaaien. Speciaal voor de Limburgse symfomaan is de Bosuil in het tourschema opgenomen. Een mooi eerbetoon aan onze provincie waar Saga in 1982 Pinkpop plat speelde.

Ondanks de grote belangstelling die tot over de landsgrenzen reikt, is De Bosuil net niet uitverkocht. Zoals gewoon bij symfonische rockconcerten bestaat het overgrote deel van het aantal aanwezigen uit mannen. Het zijn dan ook de enig muziekevenementen waar het tussen de bedrijven door drukker is op het heren- dan op het damestoilet.

Geheel tegen de (symfonische) verhoudingen in wordt gestart met een akoestische set waarin de heren zich bij wijze van een grap voordoen als ‘het anonieme voorprogramma van een band uit Canada’. Het podium is gedeeltelijk omgetoverd in de klassieke entourage van een bibliotheek [zoals je ze tegenwoordig nog maar zelden vindt]. Dit sluit perfect aan bij de ‘natuurlijke’ enigszins bescheiden uitvoeringen van de Saga-klassiekers ‘Images [Chapter 1]’, ‘Time To Go’ en ‘The Perfectionist’. Juist vanwege het ontbreken van het gitaargeweld en de synthesizerbombast kom je pas goed tot de ontdekking uit welke creatieve en razend knappe elementen de Saga-composities zijn opgebouwd. Het laat zich daarom moeilijk rijmen dat de band altijd in de schaduw heeft gestaan van de grote namen binnen de symfonische rock en hun landgenoten Rush. Oké,…bij Saga was er nooit sprake van muzikale epics. Het geluid leunt een beetje tegen de Amerikaanse FM-rock aan. Maar waar anderen een half uur voor nodig hebben, doet Saga in iets meer dan vijf minuten. Incluis tempowisselingen, puntgaaf gitaarwerk, en wervelende toetsensolo’s.

Na twintig minuten pauze keert de band terug voor de ‘elektrische set’. Het podium biedt weer de vertrouwde blik van een verzameling gitaren, een drumstel van goede proporties, en een uitgebreid scala aan synthesizers. De band presenteert zorgvuldig en professioneel het allerbeste uit hun repertoire: ‘Mouse In A Maze’, ‘Carefull Where You Step’, ‘Humble Stance’, en ‘The 13th Generation ‘ van het gelijknamige meesterwerk uit 1995. Een setlist om je vingers bij af te likken.

Een nadeel is dat de PA-man wellicht zijn dag niet heeft. De mix is om te huilen. Zang en toetsenwerk worden meermaals overstemd door de drums en gitaar.

Zanger Michael Sadler is de frontman bij uitstek. De man voelt zich op het podium helemaal thuis. Op zijn 63e is hij nog zo fit als een hoentje en zo strak als een strijkplank. Hij maakt kwieke ‘moves’ en speelt buiten de keyboards ook gedreven air-drums en air-gitaar. Tijdens ‘Time’s Up’ weet hij op een magische wijze het publiek te enthousiasmeren tot meezingen. Knappe actie, omdat de doorsnee symfomaan doorgaans toch wel bekend staat als een wat nerdy droogkloot. Sadler krijgt het echter voor elkaar; de Freddy Mercury van de symfo!

‘How Long’ (de laatste toegift na ‘The Flyer’ en ‘Wind Him Up’) sluit omstreeks half twaalf het bruisend afscheidsfeestje af. Saga kan met opgeheven hoofd met pensioen gaan, maar ergens voelt het niet goed. De Canadezen maken nog altijd muziek waar de vonken vanaf springen en van slijtage is op het podium niets te merken. En dat in tegenstelling tot andere namen waarvan de houdbaarheidsdatum goed en wel verlopen is. Hopelijk begint het snel weer te kriebelen. De band kan namelijk nog minstens tien jaar mee.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.