Robert Hugh Brown — Down the line (EP)

Tekst: Jeroen Voncken

EP ‘Down the Line’ is het officiële solodebuut van Robert Hugh Brown, zanger van het zware gitaren collectief Fabrik Royale. Robert Hugh Brown heeft voor zijn EP een aantal door de wol geverfde gastmuzikanten weten te strikken. Zo horen we op ‘Down the Line’ gitarist Bart Oostindie (o.a. Mo’Jones, Arno Adams), drummer Ruud van Bree (Wolfendale), bassist Martijn Vaassen (Fabrik Royale), Roel van den Nieuwenhoff op piano en orgel en Ed van Hees (ex Sparrow Falls) op banjo en mandoline voorbijkomen. Een rijk georkestreerd solodebuut dus. Productioneel wordt alles in goede banen geleid door Martijn Vaassen en Marc van den Boom.

De EP opent met het uptempo ‘Shelter’. Een nummer met een positieve vibe dat begint met een lekker zoemend orgeltje en een fijne gitaarriff. Vocaal neemt Robert Hugh Brown echter net iets te veel hooi op zijn vork, waardoor het nummer als geheel iets te geforceerd overkomt. Wanneer het tempo in het tweede nummer ‘Last Train’ iets omlaag gaat, komt de warme stem van Robert Hugh Brown vele malen beter uit de verf, wat de genietbaarheid van deze EP bevordert. Het daaropvolgende ‘Little Jen’, waar het tempo nog wat verder wordt teruggeschroefd, zou niet misstaan hebben op een album van Leonard Cohen of Nick Cave. De spaarzame doch prachtige instrumentatie en de diepe stem van Robert Hugh Brown maken ‘Little Jen’ tot het hoogtepunt van deze EP. Het afsluitende ‘Bought and Sold’ doet vervolgens denken aan het solowerk van Eddie Vedder, het mooie banjo- en mandolinewerk van Ed van Hees is hier zeker debet aan. Let in dit nummer vooral ook even op de machtige gitaarsolo van Bart Oostindie.

‘Bought and Sold’ is dan ook een hele fijne afsluiter van dit mooie solodebuut. Want hoewel Robert Hugh Brown op deze debuut EP naar mijn smaak iets te overijverig begint, zijn de drie nummers daarna gewoon meer dan af. Tel daarbij op de mooie instrumentatie en de rijke productie en je hebt een solodebuut waar menig ander singer-songwriter een puntje aan kan zuigen.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.