Navarone in Volt: Zeker geen eenheidsworst

Door Jeroen Voncken. Foto’s: Sharik Derksen.

Afgelopen week verloor Poppodium Volt de oneerlijke strijd om zelfstandigheid van het College B&W van Sittard/Geleen. De kogel was bij wijze van spreken al door de kerk en daar kon geen van de vele andersluidende adviezen meer iets aan veranderen. Ook het goedbedoelde burgerinitiatief ‘Of Volt Worst Lust’, inclusief petitie, kon het college van B&W niet op andere gedachten brengen. Volt moet en zal ondergebracht worden bij De Domijnen. Vrees is dat het gebodene in Volt nu onder de noemer eenheidsworst komt te vallen.

Vanavond is er zeker nog geen sprake van eenheidsworst, want de Nijmeegse rockband Navarone doet het Sittardse poppodium aan. Voordat de Nijmegenaren echter het podium betreden, mag de Hongaarse band Middlemist Red het aanwezige publiek opwarmen. Dit lukt echter maar ten dele. Muzikaal zit het allemaal best aardig in elkaar wat de Hongaren ons voorschotelen. Een beetje Editors hier, een vleugje The Black Angels daar, een gitarist met een wel erg lekker gitaargeluid. Toch gaat het ergens mis. En wel bij de zang. Zanger Soma Nóvé (die er ook een nogal aparte podiumpresentatie op nahoudt) klinkt bepaald niet toonvast en zwalkt als het ware over de muziek heen. Ook blijkt samenzang vanavond een te moeilijke opgave voor de band. De ADHD lichtshow helpt dan al helemaal niet mee.

Nog even over eenheidsworst. Met eenheidsworst vul je tegenwoordig vijfmaal de Ziggo Dome. Wat is dat toch, dat formule en clichématige muziek zó aanslaat en dat een band als Navarone (daarom) met moeite een zaaltje in Sittard weet te vullen. En dat terwijl zanger Merijn van Haren meer talent in zijn pink heeft dan die hele Ziggo Dome band bij elkaar. Ook vanavond toont de Nijmeegse band, ondanks dat slaggitarist Roman Huijbreghs wat ziekjes is, haar klasse. De band trapt af met o.a. ‘Showtime’ en ‘Snake’. De schwung zit er dan al direct goed in. Met name frontman Van Haren en sologitarist Kees Lewiszong stelen de show. Wat heeft Van Haren een wereldstrot en wat weet Lewiszong ongekend lekkere solo’s uit zijn gitaar te pielen. De twee weten zich geruggensteund door eerdergenoemde slaggitarist Huijbreghs, de Jeroen Pauw onder de bassisten, Bram Versteeg, en drumbeest Robbin Assen, die gedrieën een heerlijk fundament weten neer te leggen.

De setlist vanavond is voornamelijk gevuld met nummers van het meest recente album ‘Oscillation’. Gelukkig worden ook de ‘oudjes’ niet vergeten en is er op de setlist zelfs plaats voor een heus eerbetoon aan Malcom Young in de vorm van AC/DC cover ‘Whole Lotta Rosie’. De band eindigt de reguliere setlist met heerlijk lang uitgesponnen ‘Sage’ van album ‘Darker Shade of White’. De toegift bestaat uit het eerste nummer dat de band ooit schreef, ‘December’, het lekker wegstampende ‘Lonely Nights’ (Volgens Van Haren gaat dit nummer over eenzame ridders?) en het sublieme ‘Days of Yore’, een nummer dat als het in de jaren zeventig was geschreven en uitgebracht nu gebroederlijk naast ‘Child in Time’ in de Top 2000 had gestaan.

Zo goed? Ja, zo goed! Navarone is wereldklasse, een band waar dat Ziggo Dome-bandje (jeweetwelwie) nog niet eens de veters van zou mogen strikken. Alleen heeft nog niet iedereen dat door; degenen die vanavond in Poppodium Volt aanwezig zijn, zullen dat echter op zeker beamen.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.