Lesoir — IV Latitude (Album)

Door Michel Scheijen.

Soms krijg je als rescenent met een album te maken dat je van voor tot achter in beslag neemt door alleen al een blik op het artwork te werpen. ‘IV Latitude’, het vierde album van de Maastrichtse progressive rock/artrock-formatie Lesoir, is een typisch voorbeeld van zo’n totaalbeleving.

Het artwork is een idyllisch plaatje van optrekkende ochtendmist boven een meer dat gelegen is tussen twee gebergten. Een impressie die het nodige suggereert en perfect correspondeert met de muziek. In dat opzicht verschijnt het album ook nog eens in de juiste tijd van het jaar.

‘Latitude’ is het eerste album van Lesoir op het Duitse label Gentle Art Of Music van Kalle Wallner en Yogi Lang. Voor de productie keken Bruce Soord (The Pineapple Thief) en John Cornfield (Muse, The Stone Roses) over de schouders mee. De twee klasbakken heben het uiterste uit Lesoir gehaald. Dat de band tot grote dingen in staat zou zijn, was alom bekend. Er moest echter alleen nog iemand aan te pas komen die dat extra zetje in de rug kon geven.

‘IV Latitude’ combineert diverse genres (pop, klassiek, metal, ambient, experimenteel, jazzrock), die samengebald het begrip artrock/progressive rock vertegenwoordigen. Complexe structuren wisselen zich af met subtiele passages of orkestrale pracht en er is fanatiek aan de slag gegaan met ongewone klanken. Er zijn momenten waar in een paar seconden werkelijk niets gebeurt en uit een onverwachte hoek een geluidssalvo op je af dendert. De kracht van het album schuilt ‘m juist in de dynamiek tussen de progressieve aanpak met onverwachte erupties en de zwijgzame momenten.

Lesoir neemt je mee op een duizelingwekkende muzikale trip, maar garandeert een behouden thuiskomst. Want ondanks deze hoge ambities is men één ding niet uit het oog verloren: het schrijven van puntgave nummers die kop en staart hebben. Nummers die beklijven, ontroeren, plezieren. En als je dan ook nog de vocale pracht van zowel Maartje Meessen als Eleen Bartholomeus in huis hebt, dan ben je gewoon verzekerd van muzikale klasse! Deze ambitieuze prachtplaat behoort tot de muzikale hoogtepunten van 2017.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.