GRAEF — How To Play The Sound Of Time (Album)

Tekst: Steven Van Der Vegt

GRAEF is een Limburgse band die je de afgelopen twee jaar reeds uit de verte kon horen aankomen, maar op vrijdag 10 november komt het daadwerkelijke debuutalbum dan ook eindelijk uit. Dit viert de band met een releaseshow in Grenswerk op diezelfde avond. En uit een erg ver verwijderde verte hoefde de band dan ook niet te komen; Chris Verheijen, Ruud Peters en Wouter Budé verdienden reeds hun strepen in het Limburgse muzieklandschap. Zij het als sessiemuzikant, Nu of Nooit winnaar of producent.

Dat een aantal goede muzikanten en de eigenaar van een muziekstudio hier samenwerkt, is van meet af aan goed te horen. De productie klinkt enorm goed, zonder dat er sfeer verloren gaat. Daarbij heb je niet eens het idee dat je naar slechts drie muzikanten aan het luisteren bent — eerder een vijftal — omdat de plaat is opgebouwd uit goed gedoseerde lagen die van meerdere instrumentalisten lijken te komen. Vanaf de eerste track is ook meteen duidelijk dat hun album ‘How To Play The Sound Of Time’ een luisterplaat is, waar je de eerste keer ook echt even voor moet gaan zitten. Het zijn geen hapklare songs, wat het minder toegankelijk maakt, maar daardoor wel buiten de dertien in een dozijn categorie valt.

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat je naar een band van onze zuiderburen zit te luisteren. En dat is een groot compliment. Waar indie-pop-rock met dergelijke alternatieve hoekjes klare koek zijn in België vind je deze helaas minder gauw in ons eigen land. De commerciële inslag wordt hier vaak toch vlugger gekozen. Een gemakkelijke vergelijking is die met bijvoorbeeld het recentere werk van dEUS. Dit heet overigens niet dat de band geen eigen gezicht heeft. GRAEF laat met haar debuutplaat horen internationale allure te hebben. De Nederlandse radio is hiermee misschien niet zo’n gemakkelijk haalbare kaart, maar een station als Studio Brussel zal het zeker kunnen waarderen.

Natuurlijk zijn er ook enkele kanttekeningen. Over de gehele lijn van het album blijft de band soms toch net iets te veel in eenzelfde flow hangen qua tempo en dynamiek. Nergens wordt het even echt bombastisch of juist heel klein. Dit zou de muziek hier en daar namelijk best nog wat extra kracht mee kunnen geven. Hierdoor lijkt de plaat af en toe iets teveel door te kabbelen want de intensiteit blijft hiermee geregeld rond hetzelfde punt hangen. Daarnaast had ook de zang af en toe nét wat spannender gemogen. Buiten het feit dat de zanglijnen en de stem aangenaam in het gehoor liggen had er iets meer durf bij mogen komen kijken. Even die strot iets meer open trekken had zeker niet misstaan. De stem mist namelijk het karakter van bijvoorbeeld een Tom Barman om het continu dermate lijzig te houden waardoor de aandacht voor de zang soms iets verzwakt.

Deze kritiekpuntjes zijn echter nauwelijks een smetpunt op een ijzersterk debuut waar menig Limburgse band jaloers op mag zijn. GRAEF is een boeiende en originele band met pakkende composities en een toffe sound. Een plaat die perfect past bij dit najaar, om onderuit te zakken in een warme en donkere woonkamer terwijl buiten je autovoorruit iedere avond ietsje meer begint te bevriezen. Deze band is een nieuwe aanwinst voor de provincie en hun album is er zeker een die ook buiten de provinciegrenzen gehoord mag worden.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.